Kur’an’a göre kadın erkek eşit mi? Kadının erkek, erkeğin kadın üzerindeki hakları

Kur’an’a göre kadın erkek eşit mi? Kadının erkek, erkeğin kadın üzerindeki hakları

Aile hayatının mutluluğu eşlerin birbirlerine karşı haklarını bilmeleri ve bunları yerine getirmeleriyle yakından alâkalıdır. Kur'an-ı Kerim'de Bakara suresinde geçen bu ayet Kadının erkek, erkeğin kadın üzerindeki haklarına dikkat çekiyor...

Abdullah Hakimoğlu - Muhabbet Medya

“Erkeklerin kadınlar üzerindeki hakları gibi, kadınların da erkekler üzerinde bir takım iyi davranışa dayalı hakları vardır. Ancak erkekler için kadınlar üzerinde bir üstünlük payı vardır. Allah Azizdir, Hakimdir.”
(Bakara:2/228)

Kur’an-ı Kerim toplumun çekirdeği olan aile hayatının mutlu bir şekilde geçmesine büyük önem veriyor. Aile hayatının mutluluğu eşlerin birbirlerine karşı haklarını bilmeleri ve bunları yerine getirmeleriyle yakından alâkalıdır. Zikrettiğimiz ayet, kadınların da erkeklerin de birbirlerinin üzerinde hakları olduğunu bildiriyor.

Kadının erkeğin üzerindeki hakları şunlardır:

Bu hakların neler olduğunu bizlere peygamberimizin (s.a.v.) hadislerinde bildiriliyor. Peygamberimiz veda haccında “kadınlar hakkında Allah'tan korkun. Siz onları ‘Allah’ın emaneti olarak aldınız ve onları Allah'ın kelimesiyle kendinize helal kıldınız’” buyurmuştur. Burada iki önemli husus dikkatleri çekiyor. Bunlardan birincisi ‘kadınlar’ hususunda Allah’tan korkmaktır. Bu onlara zulmetmemeyi, kötülük yapmamayı gerektiriyor. Çünkü yapılan en küçük bir haksızlığın dahi bir hesabı olacaktır. Diğer önemli husus da kadınların erkeklere “Allah’ın emaneti” olmasıdır. Evet kadınlar erkeklere Allah’ın emanetidir. Emanete iyi bakmak gerekir.

Peygamberimiz (s.a.v) başka hadislerinde de “sizin en hayırlınız, kadınlarınıza karşı iyi davranandır” buyuruyor. Bu iyi davranmanın içinde eşlerimize güler yüz göstermek, onlara iltifat etmek, onları dövmemek, onları yaptıkları güzel şeylerden dolayı övmek de vardır. Yine aynı veda haccında peygamberimiz, kadınların erkekler üzerindeki haklarından bahsederken, onların yeme-içme ve giyimlerini temin etmenin erkeğin görevlerinden olduğunu beyan ediyor. Oturacak bir ev bulmak da yine erkeğin görevleri arasındadır. Kadının erkek üzerindeki haklarından bir diğeri de mehirdir. Bu da nikahdan önce olur. Kadın mehrini ya peşin alır, ya da evlendikten sonra almak üzere söz alır.

Erkeğin kadının üzerindeki hakları şunlardır:

Kadının erkeğin hoşuna gitmeyen bir kimseyi isterse akraba olsun ondan habersiz evine almamasıdır. Bir kadın evine kocasının haberi olmaksızın herhangi bir kimseyi alamaz. Buna dikkat etmelidir. İkincisi kocasının malından onun haberi olmaksızın infak edemez, yani sadaka veremez. Ancak koca eğer kadının geçimini temin etmek hususunda cimri davranıyorsa, harcama yapmıyorsa, peygamberimiz kocanın malından yetecek kadar bir kadının harcama yapmasının mümkün olduğunu buyurmuşlardır.

Kur’an-ı Kerim’e göre kadın erkek eşit midir?

Bir başka nokta da bazı ayetlerde ve hadis-i şeriflerde bildirildiği gibi kadının kocasına itaat etmesidir. Allah’ın emirlerine aykırı olmayan bütün hususlarda İslam kadının erkeğe itaat etmesini istemektedir. Bu da ailenin düzen ve intizamını sağlamak açısından önemlidir. Ayetin devamında erkeklerin kadınlar üzerinde bir üstünlük paylarının olduğunun bildirilmesi onların “aile reisi” olmalarından ve geçimin de erkeğin üzerine olmasından dolayıdır. Hadislerde kocasına isyan eden kadının cennet yüzü görmeyeceği bildirilmektedir.

Kur’an’da öz olarak bildirilen, hadis-i şeriflerde izah edilen kadın ve erkeğin birbiri üzerindeki haklarına riayet edildiği takdirde o ev, cennetten bir köşe olur. O evde eşler ve çocuklar mutlu olurlar. Allah hepimize bu haklara riayet etmeyi ve evlerimizi cennetten bir köşe haline getirmeyi nasip etsin. Amin.

www.muhabbetmedya.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.